Ontbrekende Google-events in de Shopify-checkout oplossen – stapsgewijze handleiding
In deze handleiding lossen we het probleem op van ontbrekende events in Google tijdens het checkouttraject in je Shopify-winkel. Als Google-events niet worden bijgehouden tijdens de Shopify-checkout, kan het probleem liggen aan de configuratie van je Google Tag of Consent Mode. Deze handleiding helpt je het te onderzoeken en op te lossen.
Overzicht
Je hebt Google Consent Mode v2 succesvol geïmplementeerd, zodat toestemmingsgegevens correct naar de dataLayer worden doorgegeven voor verwerking door Google. Alles lijkt te werken zoals verwacht, zowel in je Shopify-winkel als tijdens de checkout.
Ondanks de juiste configuratie en toestemming van bezoekers worden events in de checkout echter niet bijgehouden. Waarom gebeurt dit?
In sommige gevallen worden de standaardinstellingen voor toestemming overschreven door een event met de naam "Consent Initialization" (zie afbeelding hieronder). Wanneer dit gebeurt, worden de toestemmingswaarden herschreven, waardoor Google checkout-events niet correct kan bijhouden.
Hierdoor worden er geen trackinggegevens vastgelegd, met ontbrekende analyses en conversie-inzichten als gevolg.

Gelukkig is dit probleem eenvoudig op te lossen, omdat het volledig afhangt van hoe de Google Tag is geconfigureerd.
Oplossing voor Google Analytics
Ga naar je Admin settings > Data streams
Selecteer vervolgens de Data stream die je gebruikt:
En klik op Configure tag Settings
Klik op Override consent mode defaults
Zorg dat deze 2 keuzerondjes uitgeschakeld zijn.
Je events worden nu niet meer geblokkeerd door de configuratie van de tag!
Oplossing voor Google Tag Manager
Net als hierboven zijn de stappen als volgt:
- Ga naar je Workspace in GTM.
- Ga naar de pagina 'Tags'.
- Selecteer je tag.
- Klik op 'Tag Configuration' en vervolgens op 'Advanced Settings'.
- Kies 'Override consent mode defaults'.
- Zorg dat deze 2 keuzerondjes uitgeschakeld zijn.
Oplossing voor Google Ads
Ga naar **tools > Data manager **
Klik in je Google tag op "Manage"
Kies vervolgens 'Override consent mode defaults'

En zorg dat deze 2 keuzerondjes uitgeschakeld zijn.
Na deze wijzigingen ben je klaar.
Bijgewerkt op: 19/10/2026
Dankuwel!
